O tânără mândră de satul în care s-a născut

21edit3Gimnaziul din localitate, unul foarte mic, cu doar 141 de elevi, poartă numele preotului savant Paul Mihail. Exact cu 120 de ani în urmă, tatăl lui, dascălul Iustin Mihail, deschidea la Cornova, în casa proprie, prima clasă pentru copiii satului. Feciorul, Paul Mihail, a fost nevoit să fugă de urgia roşie, în anul 1940, chiar pe 28 iunie, ziua pe care a numit-o „Vinerea Patimilor României Mari”, stabilindu-se cu traiul la Iaşi. De atunci, nu şi-a mai văzut niciodată satul de baştină, dar a fost în permanenţă cu gândul la el. Acum zece ani, fiica acestuia, Zamfira Mihail, profesor universitar la Bucureşti, a instituit premiile „Zamfira Mihail”, pe care le acordă anual celor mai buni elevi de la Gimnaziul din Cornova. Până la ora actuală, de premiile respective au beneficiat 49 de copii.

Printre ei – şi Oxana Popa, în prezent masterandă la Universitatea de Stat din Moldova, o tânără care susţine că are suficiente motive de a fi mândră de satul în care s-a născut. „Cornova a devenit un fenomen. E o localitate norocoasă, pentru că a avut parte mereu de oameni cu suflet mare, harnici şi gospodăroşi. Cornova e o localitate norocoasă şi prin faptul că a avut parte, la 1931, de o cercetare monografică fără precedent. E norocoasă şi pentru că are patru cetăţeni de onoare de o certă valoare”, spune dânsa.

Primul titlu de cetăţean de onoare al satului Cornova a fost conferit în anul 1931, pe 9 august, profesorului universitar din Bucureşti, Dimitrie Gusti, părintele sociologiei moderne, „pentru munca depusă cu ocazia campaniei monografice întreprinsă în satul Cornova, precum şi pentru meritele deosebite prin înfiinţarea unui cămin cultural şi a unei biblioteci”. Al doilea titlu i-a fost conferit, peste aproape şapte decenii, Zamfirei Mihail, despre care am pomenit deja. Al treilea titlu s-a îndreptat spre prof. Vasile Şoimaru, cu o lună şi jumătate în urmă. „Dacă nu era domnul Şoimaru, nu mai ştia nimeni despre Cornova. Dânsul a făcut foarte multe pentru sat”, a spus primarul Ştefan Roşca. Chiar recent, pe 9 octombrie, i s-a conferit titlul de cetăţean de onoare al satului Cornova şi Sandei Golopenţia, profesor la Universitatea Brown (Providence, Rhode Island, SUA), fiica sociologului Anton Golopenţia şi folcloristei Ştefania Cristescu, membri ai echipei lui Dimitrie Gusti, care a realizat cercetările sociologice la Cornova în anul 1931.

„Nu avem mulţi cetăţeni de onoare, dar sunt cei care merită cu adevărat. Pentru oameni, pentru imaginea satului este ceva extraordinar. Cred că nu am greşit că am oferit aceste titluri”, a remarcat primarul Ştefan Roşca.